Iz Zbirke priča za djecu koju autorica Sonja Škobić priprema za objavu

Prijatelji

 

Osvanulo je jutro. Petar se upravo probudio. Petak je, još danas ide u školu, a već sutra će moći duže spavati. U stanu se čuju poznati mu zvukovi: to se njegovi otac i majka spremaju za posao. Kroz prozor dopire škripa automobila; s početka tiha pa postepeno sve glasnija. Vrijeme je odlaska na posao. I on mora požuriti sa spremanjem za školu. Majka ide u butik gdje radi, a prije odlaska priprema im doručak. Pripremi ona Petru i užinu, ali često ne stigne. Tada mu, na odlasku, dadne novac da nešto kupi u prodavaonici blizu škole. 

Nakon što raspremi stol i stavi posuđe u perilicu, Petar odlazi u školu.

E, da! Jučer mu je majka ponovno kupila nove hlače. Čim ih je ugledala, znala je da će mu dobro pristajati. Sada ih je imao u tri boje, pa su ih, po dolasku u školu, njegovi školski prijatelji odmah primijetili. 

Nedaleko od zgrade u kojoj živi Petar, kuća je njegova najboljeg prijatelja iz škole – Nikole. Smještena je na rubu gradske ulice, s dvorištem koje izlazi na livadu s voćkama i vrtom. Nikolini roditelji obrađuju zemlju, sade voće i povrće, a imaju i kravu i koke. Prvo što Nikola čuje nakon buđenja, kukurikanje je pijetla. Majka je, to zna, već davno ustala i nahranila životinje na njihovoj maloj farmi. Na stolu ga čeka toplo, svježe kravlje mlijeko, a kuhinjom se širi opojni miris sirnice i kolača od višanja, koje je njegova majka napravila od svježeg domaćeg sira i tek ubranih višanja. Za užinu, majka je Petru spremila u vrećicu komad sirnice i komad kolača, kako bi i u školi jeo zdravu, domaću hranu. 

Nikola često pomaže roditeljima tako što na putu za školu raznese staklenke mlijeka njihovim stalnim kupcima. Tako je bilo i toga petka.

Školsko zvono se oglasilo. Čuo se dječji žamor ispred ulaza u školu.

– Dobro jutro – Petar pozdravi Nikolu po dolasku u školu. 

– Dobro jutro – otpozdravi Nikola. 

Nikola je odmah primijetio Petrove nove hlače, ali će mu to tek kasnije reći. Pomislio je:

  • Želio bih i ja imati upravo takve!

Sati do velikog odmora brzo su prošli. Nastavnica je toga petka poštedjela ispitivanja i Petra i Nikolu. Mogli su na miru pojesti užinu. 

Petar je otrčao do prve prodavaonice kupiti kroasane, a Nikola pojeo komad sirnice i kolač što je ponio od kuće.

E sada je Nikola ponovno spomenuo Petru njegove nove hlače:

  • Opet nove hlače!

Na to mu je Petar smjesta odgovorio:

  • Da, da… Meni moja majka često kupi nove hlače, ali zato tebi tvoja pripremi toplu sirnicu i kolač, što moja ne stigne jer rano odlazi na posao.
  • Nego, – reče Petar – hajde da se ti i ja dogovorimo. Ja ću zamoliti majku da kupi i tebi nove hlače, a ti svoju – da ponekad i meni spremi sirnicu i kolač. Svakako smo prijatelji, i to dobri. Pa – red je da se pomažemo.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Postavite i Vi svoju reklamu ovdje!