Božica Kliman: “Muški svijet još uvijek odlučuje o svemu, donose se zakoni koji se tiču ženskih prava, no sluša li se pritom zaista ženski glas?”

Drage žene,

sretan vam naš dan, 8. mart!

Koliko je taj dan izblijedio, same znamo! Tko ga je isprao? Mi same! Dozvolile smo da se taj dan pretvori u simboliku ruže, buketić cvijeća sa zataknutim plastičnim srcem. Naizgled se slavi ravnopravnost žena i muškaraca, no živimo li zaista u takvom svijetu?

Muški svijet još uvijek odlučuje o svemu, donose se zakoni koji se tiču ženskih prava, no sluša li se pritom zaista ženski glas?

Činjenica je da žene često još uvijek manje zarađuju, a na istim su pozicijama kao i muškarci, na čelu velikih tvrtki dominiraju muškarci, a u politici se događa da nas zastupaju žene koje, umjesto da se bore za prava svih skupina žena, rade upravo suprotno (jer tako će biti lakše prihvaćene u muškom svijetu).

Žene, zašto to dozvoljavamo? Zašto napokon ne odamo pravu počast upravo onim ženama zbog kojih slavimo ovaj dan? 

U povijesti je 8. mart bio obilježen protestima žena koje su zahtijevale bolje radne uvjete i pravo glasa. Prvi protest se dogodio 1857., no čini mi se da je i danas, više od 150 godina kasnije, taj protest itekako nužan.

Jer, drage žene, sloboda, nažalost, nije poklonjena, trebamo glasno govoriti, izboriti se da nas čuju, uvažavaju i poštuju.

U čast svih onih žena koje su davne 1857. izašle na ulice, sjetimo se danas velikih žena koje su ostavile traga u povijesti, nazdravimo im i obećajmo da ćemo se i mi potruditi ostaviti svoj trag!

Božica Kliman

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Postavite i Vi svoju reklamu ovdje!