Marina Pendeš za sveoljepoti.com: “Cilj se uvijek postigne ako smo sve opredjeljene za taj cilj.”

U narednim redovima pročitajte intervju sa Marinom Pendeš, bosanskohercegovačkom političarkom koja je obnašala dužnost ministrice obrane BiH, trenutno je izaslanica u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, a članica je i Predsjedništva HDZ BiH po položaju i to kao predsjednica Zajednice žena HDZ BiH Kraljica Katarina Kosača.

Po mom osobnom mišljenju najuspješnija žena na političkoj sceni Bosne i Hercegovine, koja se bez skandala popela na sam vrh našeg državnog sustava. U svakom slučaju osoba čijem se radu i trudu treba diviti.

Šta Vama znači Dan žena?

Za mene Dan žena predstavlja podsjećanje na borbu za jednaka prava i mogućnosti žena i muškaraca, podsjeća me na velike žene koje su tu borbu započele.

Zašto ga je bitno proslavljati i sto godina nakon usvajanja prava žena?

Ja bih radije kazala obilježavati a ne proslavljati, jer još uvijek u svijetu ali kod nas traje borba za istinsku ravnopravnost žena u svim sverama života. Obilježavanjem ovog međunarodnog dana žena mi šaljemo poruku potpore svim obespravljenim ženama da smo uz njih i da se vrijedi boriti za bolji položaj žene u društvu.

Smatrate li da se još uvijek nalazimo u nazadnom društvu gdje ženu manje vrednuju naspram muškaraca?

Ne mislim da je naše društvo nazadno, ali da su nazadne određene norme koje još uvijek nismo promjenili  , jesu. No na nama ženama je da mijenjamo te norme. Način na koji to možemo je kroz odgoj u obitelji , bolje i kvalitetnije obrazovanje i veči angažman žena na svim mjestima gdje se odlučuje.

Jeste li ikad osjetili mobing na poslu isključivo zato što ste žena?

 Na početku moga radnog iskustva je bilo par pokušaja, no to se na vrijeme sasječe i poslije je sve ok.

Mislite li da ikada krajnji cilj biti postignut i da će žene biti jednako tretirane kao i muškarci u svim segmentima poslovanja.

Cilj se uvijek postigne ako smo sve opredjeljene za taj cilj. Postavljam pitanje, jesmo li? Sve ovisi od nas , od žena.

I za kraj , koju biste poruku poslali ženama koje se još uvijek nisu odvažile uzeti život u svoje ruke i učiniti ono najbolje  što mogu za sebe?

Poštovane dame, usudite se mijenjati sebe da bismo mijenjali svijet .  Odvažite se i borite se za svoje stavove kako bismo zajedno gradili bolju budućnost.

 

Valentina Miličević-Ljubić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Postavite i Vi svoju reklamu ovdje!