Trgovina “Tomi” i redakcija portala Sve o ljepoti, Klepsidra i Magnificat odlučili obradovati djecu sa Down sindromom povodom njihovog dana

Povodom Međunarodnog dana Down sindroma redakcija portala Sve o ljepoti, Klepsidra i Magnificat u suradnji sa poznatim fotografom Ivanom Kelava, odlučili su posjetiti igraonicu za djecu sa Down sindromom „Kutak sreće“.

Voditeljica udruge osoba s invaliditetom ŽZH Zora Mikulić napravila je prigodan program za djecu i roditelje.

U znak podrške redakcija pod pokroviteljstvom „Tomi“ trgovine iz Širokog Brijega podijeliti će prigodne pakete za dječicu.

Simbol Dana sindroma Down su šarene čarape jer ih osobe s Down sindromom ne mogu upariti. Nošenjem šarenih čarapa pokazuje se podrška borbi osoba s Down sindromom kako bi se što bolje integrirali u naše društvo. Zašto nositi rasparene šarene čarape? Zato da se priča o problemima osoba s Down sindromom. Kada vas upitaju: zašto nosiš šarene (različite) čarape? Progovorit ćete o problemima osoba s Downom i pokazati podršku.

Prosječno se jedno od 650 novorođene djece rađa s Downovim sindromom. Taj poremećaj sprječava normalan tjelesni i mentalni razvoj djeteta. Down sindrom smatra se jednim od najčešćih genetskih odstupanja pri kojem postoji višak jednog ili dijela jednog kromosoma što uzrokuje različite probleme u psihofizičkom razvoju djeteta. Uzrok Downova sindroma otkrio je 1959. godine genetičar Jerome Lejeune kada je na 21. paru kromosoma otkrio još jedan kromosom viška – umjesto 2 tu su se nalazila 3 kromosoma, a u cijeloj stanici umjesto 46, ukupno 47 kromosoma. Downov sindrom kao naziv za skup zajedničkih znakova i karakteristika potječe od engleskog liječnika Johna Langdona Downa koji je još 1866. godine prvi opisao sindrom kod osoba s određenim stupnjem poremećaja u razvoju  (mentalni hendikep). Svjetski dan osoba s Down sindromom prvi puta obilježen je u Singapuru 2006. godine.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Postavite i Vi svoju reklamu ovdje!