Kako živimo moj vjerni prijatelj i ja? Ovo je moja priča o Parkinsonu-Sanijela Matković

Povodom Svjetskog dana Parkinsonove bolesti, razgovarali smo s hrvatskom i bosanskohercegovačkom književnicom Sanijelom Matković, kojoj je ustanovljena dijagnoza Parkinsona. Željeli smo da nam ukratko predstavi svoj pogled na Parkinsonovu bolest.

“S Parkinsonom živim 4 godine, jer Parkinson je zagonetka danas kao što je bio i prije dugo vremena. Definira se kao skup neuroloških, psiholoških i emotivnih simptoma.

Otkriven mi je metodom eliminacije kad sam hospitalizirana, jer nije bilo ništa drugo od dijagnoza ostalo osim Parkinsona. Puno je više načina za otkrivanje simptoma bolesti, dok ta da se potvrdi točna dijagnoza Parkinsona, još uvijek ne postoji.

Život se promijenio  dosta, u nekim stvarima je postao kvalitetniji, kreativniji. Motorika je glavni problem. Kod ovog neurološkog poremećaja najvažnije je ostati psihički stabilan, jer Prepreka je ono što mi nazovemo preprekom, odnosno Izazov koji trebamo prijeći.

Postoji udruga Mi i Parkinson, u kojoj sam ja potpredsjednik. Preko nje želimo osvijestiti javnost o životu s Parkinsonom, posebno predati pažnju učenju mase na koji način se ophoditi prema ljudima s datom dijagnozom.”

Ovim putem želimo zahvaliti Sanijeli na podijeljenom iskustvu i želimo joj sreću u hrabroj borbi koju vodi.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Postavite i Vi svoju reklamu ovdje!