Koliki postotak masti i mišića biste trebali imati s obzirom na godine

Kad uđete u svijet treninga cijelim tijelom i dušom, teško da ćete tako lako stati.

To je lifestyle, poseban mindset u kojem počnete paziti i na prehranu, spavanje i sve one male segmente koji su bitni za življenje zdravog života. Isto tako, počnete gledati na postotak mišića i masnog tkiva u tijelu, kako bi si doveli i organizam u savršen red. No zašto je to zapravo bitno i koji su postoci ovih dviju stavki idealni, pročitajte u nastavku. Naravno, bitno je napomenuti da svaka vaga ima svoje tablice i intervale, no ova je univerzalna.

Postotak masnog tkiva
Postotak masti sastoji se od esencijalnih tjelesnih masti i masnih naslaga. Esencijalno masno tkivo bitno je za održavanje životnih funkcija. To su masne stanice koje grade živce, koštanu srž, stanice i mišiće. Kod žena su esencijalne masti osobito bitne za reproduktivnu funkciju i dojenje. Dio pohranjenih masti je visceralna masnoća, koja se nalazi oko unutarnjih organa te je opasnija za zdravlje od one potkožne.

Prema Withingsu, zdrav udio masti u tijelu je:
Godine 20 do 39: 8 do 20 posto za muškarce, 22-33 posto za žene
Godine 40 do 59: 11 do 22 posto za muškarce, 24 do 34 posto za žene
Godine 60 do 79: 13 do 25 posto za muškarce, 25 do 36 posto za žene

Kao opće pravilo, niži postotak tjelesne masti ukazuje na bolje zdravlje. Muškarci i žene s većim postotkom tjelesne masti imaju veći rizik za kardiovaskularne bolesti, hipertenziju, dijabetes, srčani i moždani udar i neke vrste raka. Udio tjelesne masti može biti i pretjerano nizak pa tako žene s postotkom tjelesne masti manjom od 15 posto mogu razviti stanje koje se naziva amenoreja, uslijed kojeg dolazi do izostanka menstrualnog ciklusa.

Mišićna masa
Tijelo ima tri tipa mišića: koštani, glatki i srčani. Mišići teže više od masti, ali to se ne odnosi na težinu nego na razliku u gustoći tkiva. Mišićno tkivo je gušće. U usporedbi s masti, teži više po jedinici volumena. Mišići zauzimaju manje mjesta u tijelu nego mast te dvije osobe s jednakim brojem kilograma i različitim udjelom mišića mogu izgledati sasvim drukčije (vitkije izgleda osoba s većom mišićnom masom).

Prema Withingsu, zdravi rasponi za mišićnu masu su:
Godine 20 do 39: 75 do 89 posto za muškarce, 63 do 75,5 posto za žene
Godine 40 do 59: 73 do 86 posto za muškarce, 62 do 73,5 posto za žene
Godine: 60 do 79: 70 do 84 posto za muškarce, 60 do 72,5 posto za žene

Veća mišićna masa znači i brži metabolizam i općenito bolje ukupno zdravstveno stanje. Veća mišićna masa dovodi do ubrzavanja metabolizma primjerice, osoba koja ima veći postotak mišićne mase potrošit će više kalorija u mirovanju u usporedbi s nekim tko ima niži postotak mišićne mase. Viša razina mišićne mase također može prevenirati razvoj dijabetesa, prema istraživanju objavljenom u Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism. Masnoće u tijelu uzrokuju hipertenziju i dijabetes zbog inzulinske rezistencije. Kako starimo, gubimo mišićnu masu i postajemo skloniji padovima. Gubitak mišićne mase uzrokuje gubitak ravnoteže i snage te je zato redovita tjelovježba ključ dobrog zdravlja u kasnijim godinama.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Postavite i Vi svoju reklamu ovdje!