Masaža – liječenje i prednosti – Dostupna u Agenciji za ljepotu “Kleopatra”


U Agenciji za ljepotu “Kleopatra” dostupne fizioterapeutske usluge. Zakažite vaš termin na vrijeme: 063/632-120

Vrste masaža:

Medicinska masaža
Medicinska masaža se primjenjuje na bolne i napete dijelove tijela (vrat, ramena, leđa) kako bi se otklonila bol, spazam ili grč mišića. Također je pogodna za otklanjanje miogeloza (nakupine mliječne kiseline u obliku malih ali bolnih kvržica).
Ova tehnika masaže je pogodna za osobe koje dugo sjede u određenom položaju npr. rad za računalom.

Klasična masaža
Klasična švedska masaža je jedna od najpoznatijih tehnika masaže cijelog tijela kao i najstariji oblik terapeutskog iscjeljivanja koji se primjenjuje više tisuća godina. Svrha klasične masaže je opuštanje cijelog tijela, a sama se masaža temelji na kombinaciji pet osnovnih pokreta koji su usmjereni prema srcu. Najčešći zahvati koji se primjenjuju u ovoj vrsti masaže su: trljanje, glađenje i vibracija čime se djeluje na živčani sustav, cirkulaciju, poboljšava se rad žlijezda, povećava se tonus muskulature, a poboljšava se rad lokomotornog sustava i unutarnjih organa.

Relaksirajuća masaža
Kao što i sam naziv govori, radi se o nježnoj i umirujućoj masaži s elementima akupresure čime tijelo postaje opušteno,a ujedno se stimulira i cirkulacija u tijelu.

Sportska masaža
Klasična i sportska masaža se zapravo uveliko ne razlikuju, jedina je razlika u intenzitetu masiranja. Kod sportske masaže zahvatima se nastoji brzo i potpuno pripremiti tijelo za sportske napore, trening ili povećanju kondicije. Fiziološko djelovanje isto je kao i kod klasične kasaže. Najčešće se zbog svoje energičnosti koristi za jake i hipertrofične mišiće kod sportaša. Efekti su relaksacija mišića i smanjenje količina mliječne kiseline u tijelu.

Parcijalna masaža
Parcijalna masaže je uspjerene a na određeni dio tijela – glavu, vrat, noge, ramena i sl, a cilj joj je opuštanje i oslobađanje tijela od stresa i napetosti. Dakle, radi se o intenzivnoj masaži na problematičnom dijelu tijela koja opušta i potiče mikrocirkulaciju.

Anticelulitna masaža
Ciljani tretman koji koristi tehniku manuelne limfne drenaže i lokaliziranog dubokog pritiska na dijelovima tijela s nakupinama celulita. Ova masaža intenzivno stimulira i mikrocirkulaciju te time pospješuje razgradnju nakupina celulita. Koža postaje napeta, glatka i boljeg tonusa. Anticelulitna masaža može biti vrlo bolna, a mogu se javiti i modrice po tretiranom području.

Kraniosakralna masaža
Ova se masaža odnosi na masažu glave, zatiljka i područja križa. Pospješuje cerebrospinalnu cirkulaciju i smanjuje glavobolje, vrtoglavice te zakočenost dijela tijela.

Refleksologija (refleksna masaža, refleksoterapija ili zonska terapija)
U refleksologiji se smatra da određene refleksne točke na stopalima odgovaraju pojedinim organima, žlijezdama i strukturama u organizmu, a pritiskom na određene živčane završetke smanjuje se napetost i bol. Tretmano se uspješno otklanjaju tegobe i neravnoteža tijela, a pokazala se uspješnom u dijagnostici stanja organa i organizma.

Ayurvedska masaža
Ovo je zapravo indijsko učenje o načinu života koje je staro preko 4000 godina, a ovaj tip masaže nastoji spriječiti razne poremećaje u tijelu. Njome se nastoji uspostaviti ravnoteža i harmonija u tijelu, njegovati, liječiti te nastojati održati sklad tjlesne energije.

Shiatsu masaža
Shiatsu je snažna energetska masažna tehnika (stara 2000 g) iz Kine kojom se prstima i dlanovima vrši pritisak na određene dijelove tijela kako bi se uspostavila energija tijela.
Stimulacijom točaka na tijelu potiče se rad unutarnjih organa, a pozitivno djeluje na probavni, živčani, mišićni i endokrilni sustav te na cirkulaciju. Potiče se limfna drenaža, a samo tijelo postaje vitalnije. Shiatsu se izvodi na obučenoj osobi, na strunjači, a tretman traje prosječno 45-60 minuta.

Masaža čokoladom
Čokoladom se potiču podražaji koji smiruju i opuštaju zbog oslobađanja serotonina i endorfina (hormona sreće). Masažom se smanjuje i napetost tijela, a sve više su popularni i anticelulitni tretmani čokoladom.

Aroma masaža
Korištenje aromatskih ulja u masaži djeluje na emocije, zglobove, mišiće, cirkulaciju, probavu, ginekološko-urološke probleme, neurološke probleme itd. Temelj ove masaže je aromaterapija. Ovo je vrlo ugodna i opuštajuća masaža cijelog tijela. Aromatska ulja su koncentrati bilja koji svojim mirisom i djelovanjem pozitivno djeluju na organizam.

Tajlandska masaža
Tajlandska masaža se temelji na 9 najvažnijih energetskih linija koje teku po tijelu, duž kojih leže akupresurne točke koje su važne za skald energije u tijelu.
Masiranjme tih točaka opuštaju se mišići, smanjuje se stres, poboljšava cirkulacija, poboljšava se rad unutarnjih organa i dr. Ukratko: dolazi do sklada energije tijela, uma i duše. Ova masaža objedinjava znanja: kineske akupresure, kiropraktike, japanskog shiatsua i indijske joge.

Masaža kamenjem (Hot Stone)
Ovu vrstu masaže je moguće izvoditi na 2 načina:
1) tijelo dodiruje toplo kamelje čime se stvara ugoda, poboljšava se protok energije, uklanja napetost i nesanica
2) tijelo dodiruje vruće vulkansko kamenje u kombinaciji s hladnim mramornim

Limfna drenaža (ručna)
Ona pozitivno utječe na limfni sustav što je vrlo korisno kod detoksikacije i prehranjivanja organizma. Ravnoteža limfnog sustava bitna je za dobar rad imunološkog sustava.

Masaža je puno više od pukog dodira. Masaža datira iz doba starog Rima i grčke kulture s tendencijom povećanja svijesti ljudi o njezinoj ulozi u ljudskom zdravlju. Danas su, kako bi se zdravo živjelo, sve više traže masažni tretmani.

Tempo života koji živimo, količina stresa koji postaje dio neizbježne svakodnevice, doza napetosti koju više niti ne registriramo dovode do napetosti mišića i stalnih promjena u tjelesnom zdravlju. Stoga možemo djelovati preventivno opuštajućim masažnim tretmanima.

Učestalost masažnih tretmana ublažava napetost mišića i omogućuje kontinuirani rad kardiovaskularnog sustava, opušta živčani sustav i potiče rad unutarnjih organa.

Masaža oslobađa negativnu energiju, ublažava umor i osigurava normalan protok kisika i hranjivih tvari do svake stanice ljudskog tijela. Masaža također potiče rad unutarnjih organa, kao i rad probavnog trakta, utječe na psihu i nesanicu!

Tretmani smanjuju bol, najčešće bol u vratu, leđima i glavi, što se često osjeti kroz niz drugih osjeta, uzrokujući velike smetnje, a mnoge od nas dovodi u zabludu da su to puno ozbiljniji problemi.

Masaža se koristi i kao dio fizikalne terapije i kao dio procesa rehabilitacije. Medicinska fizioterapeutska masaža može biti djelomična 20-30 minuta ili masaža cijelog tijela 45-60 minuta.

Masažom, ovom prirodnom jedinstvenom tehnikom, tijelo dovodimo u prirodnu ravnotežu!

Potražnja i popularnost terapijske masaže kao pristupa liječenju raste iz dana u dan. Prije se ovaj pristup liječenju smatrao alternativom, no kako su se blagodati masaže u liječenju pokazale vrlo kvalitetnima, danas je široko prihvaćen u široj javnosti.

Ono što je još važnije istaknuti jest činjenica da se danas masažna terapija smatra jednim od glavnih pristupa za liječenje različitih stanja tijela. Masažna terapija uključuje razne praktične tehnike za povećanje cirkulacije, ublažavanje napetosti, smanjenje stresa, ublažavanje tjeskobe, poboljšanje sna i poticanje opuštanja u cijelom tijelu, kao i mnoge druge blagodati. Područja mekog tkiva tijela uključuju mišiće, tetive, vezivno tkivo itd. U slučajevima kada se osoba osjeća zategnuto ili je pretrpjela oštećenje mišića i / ili živčanog tkiva – masažna terapija može biti od velike pomoći.

Masaža – blagodati liječenja masažnom terapijom

1) Masaža je opuštajuća.

Kada je tijelo napeto i pod stresom proizvodi veće količine hormona stresa zvanog  kortizol , što dalje može dovesti do neželjenog debljanja, nesanice, probavnih problema i glavobolje. Pokazalo se da masažna terapija značajno smanjuje razinu kortizola koji se luči u tijelu.

Masaža omogućuje tijelu da uđe u fazu oporavka. Štoviše, ovaj oblik terapije također pokreće trajni osjećaj opuštenosti, poboljšava raspoloženje i smanjuje razinu stresa.

2) Masaža smanjuje stres.

Ne samo da masažna terapija može pomoći u smanjenju stresa, već redovita masažna terapija tijekom dugog vremenskog razdoblja može značajno povećati razinu energije, smanjiti bol, a pojedince možete fizički i emocionalno stimulirati.

3) Masaža snižava krvni tlak. 

Otkriveno je da redovita masažna terapija smanjuje razinu krvnog tlaka. Zapravo, neka dugoročna istraživanja pokazala su da redovita masaža može smanjiti sistolički (gornji) i dijastolički (donji) krvni tlak.

Uz to, masažna terapija može pomoći u smanjenju osjećaja tjeskobe, nesanice i depresije. S druge strane, snižavanje visokog krvnog tlaka može smanjiti rizik od  srčanog  i  moždanog udara , zatajenja bubrega i mnogih drugih zdravstvenih problema.

4) Masaža opušta mišiće. 

Glavna svrha masažne terapije je usmjeriti izvor boli u tijelu i ukloniti napetost mišića, povećati fleksibilnost i opustiti mišiće i tijelo u cjelini. Masaža također poboljšava cirkulaciju zahvaćenih ili ozlijeđenih mišića, što povećava protok hranjivih tvari i kisika do oštećenog tkiva. Zauzvrat, ova povećana aktivnost na zahvaćenim mjestima smanjuje ukočenost i oticanje mišića i zglobova i povećava fleksibilnost (pokretljivost) u zglobovima.

Masaža kao oblik terapije također oslobađa erefinine (hormone koji ublažavaju bol), koji povećavaju razinu dopamina i serotonina u tijelu. Ti hormoni pomažu tijelu na mnogo načina – fizički i emocionalno. Konkretno,  dopamin  i  serotonin  potiču brži oporavak tijela i uma, pomažu protiv bolova, doprinose osjećaju euforije, smiruju živce i slično.

Svoju masažnu terapiju možete zakazati klikom na ovaj link .

5) Masaža poboljšava cirkulaciju. 

Ne treba podcjenjivati ​​dugoročne blagodati masažne terapije. Poboljšana cirkulacija dio je učinka snažnog krvotoka svih organa i javlja se kao rezultat redovitog tretmana masažom. Pravilna cirkulacija pridonosi boljoj opskrbi ukočenim i napetim mišićima koji se na taj način brže oporavljaju.

6) Masaža poboljšava držanje tijela.

Mnogi ljudi osjećaju bol u leđima, vratu i mišićima iz različitih razloga. Međutim, glavni uzrok ove boli je loše držanje tijela. Kronične bolove u leđima, koji su glavni razlog odsutnosti s posla i drugi najčešći uzrok invaliditeta, često su posljedica nepravilnog ili lošeg držanja tijela dok sjedite i / ili stojite. Štoviše, prekomjerna težina, loše držanje tijela i pokreti koje često ponavljamo mogu pridonijeti napetosti u leđima i drugim potencijalnim problemima. Kao rezultat, dodatni napor često uzrokuje grčeve, bol i napete mišiće kukova, gluteusa, leđa, vrata i nogu.

Masažna terapija može pomoći tijelu da se vrati u pravilan položaj. Zapravo, poboljšanje držanja tijela može biti jedan od najkorisnijih aspekata masažne terapije. Masaža omogućuje tijelu da se opusti i opusti mišiće koji su napeti zbog lošeg držanja. Zauzvrat, ovo pomaže tijelu da se postavi u bolji, prirodan položaj. Sve to zajedno dovodi do toga da se tijelo dovodi u zdraviji položaj i da se ispravljaju pokreti koji su uzrokovali određenu bol.

7) Masaža jača imunološki sustav.

Redovita masažna terapija pruža razne dobrobiti za ljudsko tijelo. Opće je poznata činjenica da su osobe koje su pod stresom osjetljivije na bolesti i ozljede. Kombinacija stresa, nedostatka sna i loše prehrane dovodi do pada imunološkog sustava pojedinca. Sposobnost tijela da se prirodno zaštiti od infekcija, patogena i bakterija uvelike je smanjena.

Pitanje je: kako masaža utječe na imunološki sustav?

Brojna dosadašnja istraživanja pokazala su da redovita masažna terapija ne samo da pomaže u smanjenju stresa, već i povećava citostatički kapacitet imunološkog sustava (razina aktivnosti prirodnih stanica koje štite tijelo) i povećava sposobnost tijela da prima dovoljno hranjivih sastojaka. Štoviše, masažna terapija može biti izvrstan dodatak bilo kojem programu vježbanja. Na isti način na koji redovita tjelovježba održava tijelo zdravim, redovita masažna terapija može pomoći imunološkom sustavu da bude jak i elastičan.

Masažna terapija uključuje praktične tehnike za povećanje cirkulacije, ublažavanje tjeskobe, poboljšanje sna, poticanje opuštanja u cijelom tijelu, kao i mnoge druge zdravstvene dobrobiti.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Related Post

Postavite i Vi svoju reklamu ovdje!