Filip Pešorda – Mlada nada hrvatske književnosti (Koliko traje jedno zauvijek)

Filip Pešorda – Mlada nada hrvatske književnosti (Koliko traje jedno zauvijek) post thumbnail image

Kakav je osjećaj biti najmlađi Gruđanin sa romanom i prvim književnim uratkom ?

To je zasigurno jedan od ljepših i posebnijih osjećaja koje sam doživio u ovih dvadeset godina svoga života. Biti netko tko je sa svojih 18 godina objavio prvi roman je zaista posebno i nešto nesvakidašnje. Osjećaj je stvarno izvanredan kada čovjek uspije ostvariti svoje dugo sanjane snove, i kada zapravo može ono što je oduvijek postojala u njegovoj mašti sada imati u svojim rukama.

Što te inspiriralo da napišeš roman, roman je ozbiljna književna forma koja obično slijedi nakon zbirke poezije ?

Ja sam izgleda preskočio taj dio sa poezijom, ali ne u smislu da ju nikada nisam pisao. Netko sam tko živi poeziju i netko kome poezija igra jako važnu ulogu u životu, još od malih nogu pišem i to je zapravo način na koji smirujem svoje misli, od samih početaka sam zapravo i pisao samo poeziju i bio sam usmjeren isključivo na nju. Što se točno dogodilo kasnije i zašto sam zapravo preskočio taj dio sa zbirkom poezije, ni sam nisam siguran, vjerojatno je roman tako trebao prvi isplivati kao nešto u što sam uložio neko izvjesno vrijeme i nešto u čemu sam se pronašao. Ne kažem da je poezija nešto u čemu se ne vidim, niti da nekada neće možda biti neka zbirka poezije, ali za sada se više fokusiram na prozu. Što me inspiriralo da napišem roman? Pa zapravo, ja volim reći da je sve oko mene, sve što živim, gledam, osjećam, sve je zapravo inspiracija.
I vjerujem da zapravo svi mi književnici imamo tu posebnost da opažamo neke, beznačajne, male, stvari koje netko drugi ne primjećuje i ne doživljava, te da ih na taj neki umjetnički način prenesemo čitatelju.

Koji je glavni lik tvog romana i kako si ga formulirao ?

Glavni lik romana je Tin. Tin je zapravo netko tko je jako sličan meni, i netko tko u tim nekim određenim crtama ličnosti odgovara mom opisu, ali u isto vrijeme je i potpuna suprotnost mene. Stvarati Tinov lik, njegove misli i njegova djela, je za mene bio izazov, jer mi je glavni cilj bio stvoriti lik koji sadrži crte slične i suprotne meni. Još veći izazov za mene, kao za muškarca, je bio stvoriti Jelenu, Tinovu djevojku, iz jednog jednostavnog razloga; Kako bi ona razmišljala u datom trenutku ?, ali ipak sam se upustio u to i sada zapravo imam dva lika koji su isključivo plod moje mašte i koji su možda određena inspiracija čitateljima.

Promociju ti organizira PR agencija Smart, kako to da si baš njih izabrao ?

Kao mladi književnik, koji se nalazi na samom početku svoje književne karijere, želim postaviti čvrste temelje za put kojim bih išao kroz život, a to mogu samo ako organizaciju prepustim ozbiljnim i profesionalnim ljudima iz agencije Smart.

Evo za kraj bih Vas pozvao, tko je u mogućnosti, da nam se pridružite 16.11. u 19:00 u Širokom Brijegu u narodnoj knjižnici, gdje ću predstaviti svoj prvijenac. Radujem se druženju, hvala od srca.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Related Post