POETSKA IMAGINACIJA U SLIKARSTVU

U ovom neobičnom poetskom pripovijedanju ideje u slikarskom ciklusu, Sanijela Matković svoju osobnu dramu u preobrazbi slikarskih ideja, sa stajalištima znamenitih književnika i umjetnika dovodi u vezu neposredno životno iskustvo, iskustvo refleksije, subjektivno i objektivno, sjećanje i prisustvo, stvarno i imaginarno. Autorica često raspravlja o prirodi slike, slikarstva i imaginacije u duhu vlastite poezije, čvrstog i osobno svjetonazora i odnosa prema poetskoj mašti.

Slikarsko izražavanje je svojevrsna teološka naracija u kojoj autorica u vlastitom komponiranju slikarskih ideja u nizu i fragmenata na kojima iskazuje što je priroda slikarske imaginacije i kako stvara kroz sugestivno razumijevanje, zbilju vlastitog, i time formira mišljenje o umjetničkom djelu i odnos prema drugom biću.

Sanijelina čudesna imaginacija u poetskom izričajnom duhu slikarskog izražavanja, ujedno najvažniji radovi iz inspirativnih područja književnosti i umjetnosti, iako je poznata i kao pjesnikinja. Ona dolazi od postavke slikarskog izražavanje jer ima vlastiti ekspresivni spontani stil, svoja pravila, jezik, načine u raznim tehnikama i puteve bogatom koloritu, snažne interpretacije u slikanju, poeziji i životu, no svoje osebujno slikarstvo zasniva na neobičnom kaleidoskopu raznih skrivenih pitanja, odgovora i teorija u vlastitim pjesmama.

Autorica je svoj zadatak definira na više načina i razina u analizama i komparacijama, te navodi brojne primjere iz područja književnosti i povijesti umjetnosti, zatim osobno oslikava osobnim bilješkama kao odmakom vlastitih i tuđih zapažanja o imaginaciji kroz konkretne primjere njenog ekspresivnog likovnog izražavanja, od figura i neobičnih motiva, mrtvih priroda do veduta ili pejzaža.

Autorica svojim poetskim umjetničkim izražavanjem kroz slikanje prethodi svakoj slici, određuje kodove, mogućnost i značenja a kompleksan odnos kolorita između stvaraoca i receptora, svojevrsno predstavlja likovno izražavanje u vlastitu konkluzivnost.

 

  1. art Antonija Gudelj

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.