Uz kratki roman u knjizi se nalaze i dva komična dramska teksta.

Dugogodišnji televizijski novinar Ilko Barbarić predstavio je u petak navečer u mostarskoj Kosači svoj književni prvijenac – tri zasebna teksta ”upakirana” u jednu knjigu: roman ”Zatvaraj vrata” te dva komična dramska teksta ”Nemoj preko telefona” i ”Štrajk glađu poslije ručka”.

Večeras predstavljam zbirku tri naslova u jednome. Riječ je o kratkom romanu ”Zatvaraj vrata”, koji je inspiriran stvarnom situacijom u Mostaru za vrijeme korone, gdje je jedan dečko bio zaražen i praktički zatočen u svom stanu, nije imao nikoga da mu pomogne jer je sam živio. Mene je ta situacija bespomoćnosti zabrinula, zaintrigirala, pa čak i izrevoltirala. Međutim, u pomoć mu priskače netko od koga se najmanje nadao, a to je njegov susjed i stari roker, koji ne doživljava ono što doživljavaju mnogi oko njega te na taj način ruši predrasude, kazao je Barbarić.

Književnica Sanijela Matković istaknula je kako je specifičnost Barbarićeve knjige što je u njoj ozbiljan roman ”pomiješan” s dva komedijska dramska djela.

Rekla bih da je roman fenomenalan jer je u maloj formi prikazana cijela jedna psihologija ljudskog ponašanja, odnosno neponašanja, gdje je zatvorena vrata ostavljaju ljude u izolaciji i čovjeka u potrebi dovode u kriznu situaciju, kazala je Matković.

Ona je pohvalila i Barbarićevu sposobnost da s malo riječi puno toga kaže.

Mi danas cijenimo knjigu vizualno, to jest po broju stranica, a vjerujete da je puno lakše napisati knjigu od 400 stranica nego napisati priču u trideset stranica. Ilko je mogao ovu priču razraditi na velikom broju stranica, ali ju je sažeo novinarski precizno, književno odlično. Ja sam je pročitala od riječi do riječi i opet ću je pročitati, zaključila je književnica.

O romanu je govorio i generalni konzul Republike Hrvatske u Mostaru Marko Babić, dok je ulomke čitao glumac Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru Miro Barnjak.

 52 total views,  2 views today

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)